Reglementen FNMB

Hoofdstuk I  -  Statuten

laatstelijk bijgewerkt op 16 November 2003


dossier 176/GdV/FE

STATUTENWIJZIGING

Heden, de vijftiende juni negentienhonderd vier en tachtig, verscheen voor mij, mr. JOHANNES WILHELMUS FRANCISCUS MARIE REYNDERS, notaris ter standplaats SOMEREN: de heer mr. GERARDUS ADRIANUS MARIA DE VREE, kandidaat-notaris, wonende te Someren, volgens zijn verklaring ten deze handelende als schriftelijk gevolmachtigde blijkens twee onderhandse akten van volmacht, welke na overeenkomstig de wet voor echt te zijn erkend aan deze minuutakte zullen worden gehecht, van:

  1. de heer ROBERT MATHEUS VOETEN, geboren te Utrecht op drie augustus negentienhonderd twee en vijftig, administratief medewerker, wonende te Nieuwegein, Zeearend 77
  2. de heer WILLEM DANIEL KLAAS HULSCHER, geboren te Enschede op vier januari negentienhonderd zes en vijftig, gemeente-ambtenaar, wonende te Enschede, Stadsmatenstraat I-208

die deze volmachten verstrekten in hun hoedanigheid van respectievelijk secretaris en penningmeester van de te ARNHEM gevestigde vereniging, genaamd FEDERATIEVE NEDERLANDSE MIDGETGOLF BOND, verder ook te noemen 'de vereniging', en als zodanig ingevolge het bepaalde harer statuten en na te melden besluit van de algemene vergadering bevoegd de vereniging te navolgender zake rechtsgeldig te vertegenwoordigen.

INLEIDING

De comparant, handelend als gemeld, verklaarde het navolgende:

  1. De vereniging is opgericht op tien februari negentienhonderd negen en zeventig als federatieve overkoepeling van de Nederlandse Midgetgolf Bond (NMGB), de organisatie van midgetgolf-clubs, die spelen op lange (tapijt of vilt) banen, en de Nederlandse Midget Golf Bond (NeMiBo), de organisatie van midgetgolfclubs, die spelen op zogenaamde korte (of eterniet) banen. 
  2. Teneinde te kunnen worden aangemerkt als vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, zijn de statuten van de vereniging bij akte van twaalf mei negentienhonderd een en tachtig voor mij, notaris, verleden, notarieel vastgelegd, waarna de vereniging is ingeschreven in het verenigingsregister, zoals bedoeld in artikel 29 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, gehouden bij de Kamer van Koophandel te Arnhem onder nummer V-122035. 
  3. In een buitengewone vergadering de dato zes en twintig november negentienhonderd drie en tachtig is besloten, met inachtneming van de betreffende wettelijke en statutaire voorschriften, de statuten der vereniging te wijzigen conform de aan gemelde vergadering voorgelegde ontwerpakte. 

Het vorenstaande in aanmerking nemende, verklaarde de comparant, handelende als gemeld, dat de in gemelde vergadering gewijzigde statuten luiden als volgt:

  1. Naam en zetel
    De vereniging draagt de naam "Federatieve Nederlandse Midgetgolf Bond", bij verkorting ook genaamd "FNMB". Zij is gevestigd te Arnhem. 
  2. Begripsbepaling 
    In deze statuten wordt verstaan onder:
  3. Inrichting
    1. Organen van de bond zijn het bestuur en de bondsvergadering, alsmede alle overige personen en commissies, die krachtens de statuten door de bondsvergadering belast zijn met een nader omschreven taak en aan wie daarbij door de bondsvergadering beslissingsbevoegdheid is toegekend. 
    2. De organen van de bond, als bedoeld in lid 1, bezitten geen rechtspersoonlijkheid. 
    3. De bond kent districten als bedoeld in artikel 22
  4. Duur en boekjaar 
    1. De bond is ontstaan door samengaan van de NMGB, opgericht op één januari negentienhonderdvierenzestig en de NeMiBo, opgericht op vier februari negentienhonderdzevenenzestig. Zij is voor onbepaalde tijd aangegaan. 
    2. Het boekjaar van de bond loopt van één januari tot en met eenendertig december. 
  5. Doel
    1. De bond stelt zich ten doel de beoefening van de amateurmidgetgolfsport in de ruimste zin des woords te bevorderen en daarmee een passende actieve en passieve recreatie te verschaffen. 
    2. De bond tracht deze doelstelling onder meer te realiseren door: 
      • het in één verband brengen van alle in Nederland gevestigde organisaties, welke betrokken zijn bij de beoefening of bevordering van de midgetgolfsport; 
      • het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de verenigingen, alsmede de belangen van de afzonderlijke verenigingen; 
      • het naar vermogen samenwerken met instellingen en organisaties, zowel nationaal als internationaal; 
      • het verkrijgen van steun en medewerking van, alsmede het bevorderen van overleg en samenwerking met de overheden en hun diensten; 
      • een zo intensief mogelijke propaganda voor de midgetgolfsport en het uitgeven en/of verlenen van medewerking aan de uitgave van geschriften; 
      • het bijeenbrengen en/of verschaffen van financiële middelen; 
      • het uitschrijven en regelen, alsmede bevorderen van internationale, nationale en andere evenementen op het gebied van de midgetgolfsport; 
      • alle andere geoorloofde middelen om het doel te bereiken. 
  6. Leden 
    1. Leden zijn de bij de bond aangesloten verenigingen, die zich uitsluitend, dan wel mede ten doel stellen, de midgetgolfsport te beoefenen en die als zodanig door het bestuur zijn aangenomen. 
    2. Op voorstel van het bestuur kan de bondsvergadering een natuurlijk persoon wegens zijn bijzondere verdiensten voor de bond tot erelid benoemen. 
  7. Verplichtingen/Verboden 
    1. De verenigingen zijn verplicht: 
      • de statuten en reglementen van de bond, alsmede de besluiten van haar organen en de door de bond van toepassing verklaarde wedstrijdbepalingen na te leven; 
      • wijzigingen van het correspondentieadres onmiddellijk aan het bestuur door te geven; 
      • elke schorsing of royement, uitgesproken door de strafcommissie als bedoeld in artikel 21, over te nemen en wel met onmiddellijke ingang. 
    2. De verenigingen zijn voorts verplicht in hun statuten een bepaling op te nemen krachtens welke: 
      • de vereniging bevoegd is namens haar eigen leden verplichtingen aan te gaan; 
      • de vereniging door haar toetreding tot de bond namens haar eigen leden de verplichting aanvaardt de statuten, reglementen en besluiten van de bond na te leven; 
      • de eigen leden door hun toetreding tot de vereniging aanvaarden zich te zullen gedragen naar het onder het tweede gedachtestreepje bepaalde. 
    3. De rechten en verplichtingen die gelden voor de FNMB en een bij de bond aangesloten lid, voor zover niet geregeld in deze statuten, worden vastgelegd in een door beide partijen ondertekende overeenkomst. 
    4. Het is de vereniging(en) verboden: 
      • de belangen van de bond te schaden; 
      • statuten te hebben die strijdig zijn met de statuten en reglementen van de bond; 
      • de naam aan te nemen of te voeren van een andere vereniging. 
    5. Door de bond kunnen in naam van de verenigingen geen verplichtingen worden aangegaan, tenzij het bestuur daartoe door de bondsvergadering bevoegd is verklaard. 
  8. Tuchtrechtspraak 
    1. In het algemeen zal strafbaar zijn: 
      • het handelen of nalaten, in strijd met de statuten, reglementen, wedstrijdbepalingen en/of besluiten van organen van de bond; 
      • handelingen waardoor de belangen van de bond worden geschaad; 
      • handelingen in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid; 
      • handelingen die naar Nederlands recht strafbaar zijn; 
      • het niet, niet tijdig of in onvoldoende mate nakomen van verplichtingen; 
      • onbehoorlijke behandeling in woord of daad van functionarissen, scheidsrechters en spelers. 
    2. Het reglement tuchtrechtspraak wordt vastgesteld door de bondsvergadering. 
    3. De strafcommissie, als bedoeld in artikel 21, belast met de tuchtrechtspraak, is bevoegd om in geval van overtreding, als bedoeld in lid 1, de volgende straffen op te leggen aan de verenigingen of verenigingsleden: 
      • waarschuwing; 
      • berisping; 
      • tuchtrechtelijke boetes; 
      • tijdelijke of definitieve ontzegging van het recht tot deelname aan één of meerdere wedstrijden; 
      • tijdelijke of definitieve ontzegging van het recht tot het uitoefenen van één of meerdere functies binnen de bond; 
      • schorsing; 
      • royement; 
      • het opleggen van strafpunten, respectievelijk het ontnemen van winstpunten; 
      • het verbod om toeschouwers toe te laten voor een bepaalde wedstrijd, of een bepaald aantal wedstrijden. 
    4. Verenigingen en/of natuurlijke personen die geschorst zijn, hebben geen toegang tot de bondsvergadering en kunnen aldaar niet aan stemmingen deelnemen. 
    5.  
      1. Royement kan slechts door de strafcommissie worden uitgesproken, nadat mondelinge behandeling van de zaak heeft plaatsgevonden. 
      2. Het vereiste van mondelinge behandeling vervalt, als de aangeklaagde aan een uitnodiging om op de zitting te verschijnen geen gehoor geeft. 
      3. Nadat de strafcommissie tot royement heeft besloten, wordt de betrokkene zo spoedig mogelijk door middel van een aangetekende brief van het besluit in kennis gesteld, met opgave van redenen. 
      4. De betrokkene is bevoegd binnen één maand na ontvangst van deze kennisgeving in beroep te gaan bij de commissie van beroep. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is de betrokkene geschorst. 
  9. Geldmiddelen 
    1. De geldmiddelen van de bond bestaan uit: 
      • contributies van de verenigingen; 
      • subsidies; 
      • ontvangsten uit wedstrijden; 
      • retributies; 
      • hoofdelijke omslagen; 
      • geldboetes; 
      • overige baten. 
    2.  
      1. De verenigingen zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijkse contributie, waarvan de hoogte door de bondsvergadering wordt vastgesteld. 
      2. Wanneer het lidmaatschap in de loop van het boekjaar eindigt, blijft de contributie voor het gehele jaar verschuldigd. 
    3. Het bestuur kan administratieve boetes opleggen. Administratieve boetes zijn uitsluitend boetes, die in deze statuten of enig ander reglement van de bond als zodanig zijn aangemerkt. 
    4. Ereleden betalen geen contributie. 
  10. Einde lidmaatschap 
    1. Het lidmaatschap eindigt: 
      • wanneer een vereniging ophoudt te bestaan; 
      • door opzegging door de vereniging; 
      • door opzegging door het bestuur; 
      • door ontzetting (royement), als bepaald in artikel 8
    2. Opzegging door het bestuur kan alleen geschieden wanneer een vereniging niet meer aan haar in de statuten en reglementen van de bond vastgestelde verplichtingen voldoet, alsmede wanneer van het bestuur redelijkerwijs niet gevergd kan worden het lidmaatschap voort te zetten. 
    3. Behoudens het geval dat de vereniging ophoudt te bestaan, kan het lidmaatschap slechts aan het eind van het boekjaar eindigen. Opzeggen van het lidmaatschap door een vereniging of door het bestuur dient schriftelijk te geschieden, met inachtneming van een opzegtermijn van ten minste vier weken. 
    4. Een vereniging die heeft opgezegd, wordt geacht nog lid te zijn tot ten hoogste het eind van het boekjaar volgend op dat waarin werd opgezegd, zolang de vereniging niet heeft voldaan aan haar geldelijke verplichtingen ten opzichte van de bond of zijn organen, of zolang enige aangelegenheid waarbij de vereniging betrokken is niet is afgewikkeld, de tenuitvoerlegging van een opgelegde straf daarin begrepen. Gedurende deze periode kan de betrokken vereniging geen rechten uitoefenen, met uitzondering van het recht om binnen de gestelde termijn in beroep te gaan. 
    5. Beroep tegen opzegging door het bestuur staat open bij de eerstkomende bondsvergadering. 
    6. Het erelidmaatschap eindigt door overlijden, schriftelijke opzegging, of bij besluit van de bondsvergadering op voordracht van het bestuur. 
  11. Donateurs en aangeslotenen 
    1. De bond kent behalve leden ook donateurs: 
      1. Donateurs zijn natuurlijke- of rechtspersonen die door het bestuur als donateur zijn toegelaten en die zich jegens de bond verplichten om jaarlijks een door het bestuur vastgestelde minimumdonatie te storten. 
      2. Donateurs hebben geen andere verplichtingen dan welke hen bij of krachtens de statuten zijn opgelegd. 
      3. De verplichtingen van donateurs kunnen te allen tijde door het bestuur door opzegging worden beëindigd. 
      4. Bij opzegging door de donateur blijft de jaarlijkse donatie voor het lopende boekjaar verschuldigd. 
      5. In bijzondere gevallen kan het bestuur het donateurschap opzeggen met onmiddellijke ingang. Het besluit daartoe wordt achteraf ter goedkeuring aan de bondsvergadering voorgelegd. 
    2. De bond kent voorts nog aangeslotenen: 
      1. Aangeslotenen zijn natuurlijke personen die in uitzonderlijke gevallen in het ledenbestand van de bond kunnen worden opgenomen, ondanks dat ze geen lid zijn van een bij de bond aangesloten vereniging. 
      2. Een verzoek als aangeslotene bij de bond te worden toegelaten, dient vergezeld te gaan van een uitvoerige toelichting waaruit blijkt, dat de betrokkene onmogelijk op de normale wijze, i.c. via het lidmaatschap van een vereniging, kan toetreden. 
      3. Op voordracht van het bestuur beslist de bondsvergadering over het al dan niet als aangeslotene toelaten van een persoon. 
      4. Indien een persoon als aangeslotene wordt toegelaten, wordt er een overeenkomst opgemaakt tussen de FNMB en deze persoon, waarin wordt vastgelegd dat de betreffende persoon zich bij de bond aansluit en zich op grond daarvan verbindt tot het naleven van de statuten en reglementen van de bond. 
      5. Een aangeslotene heeft dezelfde rechten en verplichtingen als een verenigingslid, behoudens hetgeen in de statuten en reglementen van de bond hiertoe uitdrukkelijk is bepaald. 
      6. Een aangeslotene is verplicht jaarlijks een financiële bijdrage te betalen waarvan de hoogte overeenkomt met de door de bondsvergadering voor verenigingsleden vastgestelde contributietarieven. 
      7. De aangeslotene wordt na toelating door het bestuur ingedeeld in een district. Hij is gerechtigd tot het bijwonen van de districtsbijeenkomsten in zijn district, alsmede van de bondsvergadering. Een aangesloten heeft geen stemrecht. 
      8. Voor aangeslotenen is het gestelde in artikel 10 van overeenkomstige toepassing. Bij overlijden van de aangeslotene eindigen diens rechten en plichten.
  12. Bestuur van de bond 
    1.  
      1. De leiding van de bond is opgedragen aan het bestuur, bestaande uit een door de bondsvergadering te bepalen oneven aantal van ten minste vijf personen. 
      2. Het bestuur wordt aangevuld met uit ieder district een door de verenigingen in dat district gekozen vertegenwoordiger. 
      3. De onder a. en b. van dit artikel genoemde personen moeten meerderjarig zijn. 
    2.  
      1. De bestuursleden als bedoeld in artikel 12.1a. worden door de bondsvergadering gekozen voor een periode van drie jaar. 
      2. In het huishoudelijk reglement wordt een rooster van aftreden vastgelegd. 
      3. De voorzitter wordt in functie gekozen; de overige bestuursfuncties worden onderling verdeeld. 
    3.  
      1. Indien meerdere bestuursleden aftreden, dient voor elke plaats in het bestuur afzonderlijk gekozen te worden. Indien voor een plaats in het bestuur meerdere kandidaten zijn en geen der kandidaten verkrijgt de vereiste meerderheid van stemmen, vindt opnieuw vrije stemming plaats. Valt er dan nog geen beslissing, dan vindt herstemming plaats tussen de kandidaten met de meeste stemmen. In geval de stemmen staken, beslist het lot. 
      2. Een gekozen bestuurslid treedt in functie op de dag na zijn benoeming door de bondsvergadering. 
      3. Tot veertien dagen voor aanvang van de bondsvergadering kunnen vanuit de verenigingen, de districten en/of het bestuur kandidaten worden gesteld voor de functie van bestuurslid. 
      4. Vindt geen kandidaatstelling plaats, dan is de bondsvergadering vrij in haar keuze. 
      5. Vindt ook tijdens de bondsvergadering geen kandidaatstelling plaats, dan is het bestuur bevoegd te handelen als in geval van een tussentijds ontstane vacature. 
    4.  
      1. In een tussentijds ontstane vacature wordt voorzien in de eerstvolgende bondsvergadering. De nieuw gekozene treedt af op het tijdstip, waarop zijn voorganger zou zijn afgetreden. Het bestuur heeft in geval van een tussentijds ontstane vacature de bevoegdheid een vervanger te benoemen, die op de eerstvolgende bondsvergadering aftreedt en terstond herkiesbaar is. Indien het bestuur binnen 10 weken na het ontstaan van de vacature geen vervanger heeft gevonden, is het verplicht binnen 10 weken daarna een buitengewone bondsvergadering te houden ter vervulling van de vacature. 
      2. Een vacature in de functie van districtsvertegenwoordiger leidt niet tot een vacature als bedoeld in lid 4a. van dit artikel. 
      3. Het ontstaan van een tussentijdse vacature zoals bedoeld in lid 4a. van dit artikel heeft geen gevolgen voor de bevoegdheden welke krachtens deze statuten en de overige reglementen van de bond aan het bestuur zijn toegewezen. 
    5. Tot bestuurslid kunnen slechts natuurlijke personen worden gekozen die geen economisch belang hebben bij een bestuursfunctie. De in dit lid bedoelde natuurlijke personen moeten verenigingslid zijn, of als aangeslotene bij de bond zijn toegelaten. 
    6. Ieder bestuurslid is tegenover de bond gehouden tot een behoorlijke vervulling van de hem opgedragen taak
    7. De bondsvergadering kan een bestuurslid als lid van het bestuur schorsen of ontslaan indien zij daartoe termen aanwezig acht. Voor een daartoe strekkend besluit is een meerderheid vereist van ten minste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen. Een zodanige schorsing die niet binnen drie maanden gevolgd wordt door een besluit tot ontslag, eindigt door het verloop van die termijn. 
    8. Het gestelde in lid 7 van dit artikel is van overeenkomstige toepassing op de districtsvertegenwoordigers als bedoeld in artikel 12.1b
  13. Bestuurstaak 
    1. Behoudens de beperkingen volgens de statuten is het bestuur belast met het besturen van de bond. 
    2. Tot de taken van het bestuur behoren onder andere: 
      • het naar vermogen uitvoeren van de in artikel 5 genoemde doelstellingen door gebruikmaking van de in hetzelfde artikel genoemde middelen; 
      • het uitleggen van statuten, huishoudelijk reglement en andere reglementen van de bond, alsmede de uitvoering van besluiten, voor zover dit alles niet aan anderen is opgedragen; 
      • het vertegenwoordigen van de bond, zowel nationaal als internationaal; 
      • het beheer van het vermogen van de bond; 
      • het benoemen van commissies, voor zover dit niet aan anderen is opgedragen. 
    3. Het bestuur is bevoegd om onder zijn verantwoordelijkheid bepaalde taken of onderdelen daarvan aan anderen op te dragen. 
  14. Bestuursvergadering 
    1. Tenzij het bestuur anders bepaalt, vergadert het bestuur wanneer de voorzitter of twee andere bestuursleden dit verlangen. 
    2. Het bestuur kan ook buiten vergadering besluiten nemen, indien geen bestuurslid of districtsvertegenwoordiger zich tegen deze wijze van besluitvorming verzet en ieder bestuurslid en iedere districtsvertegenwoordiger aan deze besluitvorming deelneemt. 
      1. Behoudens het gestelde in artikel 14.2, kunnen besluiten worden genomen wanneer tenminste 50% van de bestuursleden, inclusief districtsvertegenwoordigers, aan de besluitvorming deelneemt. Besluiten worden genomen met meerderheid van stemmen. 
      2. Blanco stemmen worden als niet uitgebracht aangemerkt. 
    3. Over elk voorstel wordt afzonderlijk en mondeling gestemd, tenzij de voorzitter of een van de aanwezigen anders wenst. 
    4.  
      1. De voorzitter heeft de leiding van de bestuursvergadering. 
      2. Hij is gerechtigd de beraadslagingen op te schorten en tot stemming over te gaan. Indien echter ten minste een/derde van de aanwezigen dit wenst, worden de beraadslagingen weer geopend. 
      3. Het door de voorzitter uitgesproken oordeel dat het bestuur een besluit heeft genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. 
      4. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het onder c. bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan wordt zo nodig het te nemen besluit schriftelijk vastgelegd en vindt een nieuwe stemming plaats indien een aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming. 
    5. Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris of een door het bestuur aangewezen notulist notulen gemaakt, die door de voorzitter en de notulist worden vastgesteld en in een volgende vergadering door het bestuur al of niet (gewijzigd) worden bekrachtigd. 
  15. Vertegenwoordiging 
    1. De bond wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door het bestuur. 
    2. Binnen het bestuur ligt de vertegenwoordigheidsbevoegdheid bij twee gezamenlijk handelende bestuursleden, onder wie de voorzitter, de secretaris, de penningmeester of een ander daartoe door het bestuur gemachtigd bestuurslid.
    3. Bij vergaderingen van internationale sportbonden waarbij de bond is aangesloten, in casu het WMF, wordt het bestuur vertegenwoordigd door de voorzitter of een door het bestuur gemachtigd ander bestuurslid. 
    4.  
      1. Bestuursleden aan wie krachtens deze statuten vertegenwoordigheidsbevoegdheid is toegekend, oefenen deze bevoegdheid niet uit dan nadat tevoren een goedgekeurd bestuursbesluit is genomen, waarbij tot het aangaan van de betreffende rechtshandeling is besloten. 
      2. De beperking als bedoeld in lid 4a. van dit artikel geldt niet indien de betreffende rechtshandeling voortvloeit uit de uitwerking van een meerjarenplan, de begroting of de normale bedrijfsvoering. 
    5. Het bestuur is, mits met goedkeuring van de bondsvergadering, bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen. Op het ontbreken van de goedkeuring van de bondsvergadering kan door en tegen derden in beroep worden gegaan. 
  16. Rekening en verantwoording 
    1.  
      1. Jaarlijks, uiterlijk drie maanden na afloop van het boekjaar, brengt het bestuur uit: 
        • een jaarverslag, waarin de belangrijkste activiteiten van het afgelopen jaar vermeld en omschreven worden; 
        • een jaarrekening, bestaande uit een balans en resultatenrekening en een toelichting op beide. De jaarrekening is zodanig, dat een juist en volledig inzicht gegeven wordt over het vermogen en het met dat vermogen behaalde resultaat. 
      2. De onder a. genoemde stukken worden ondertekend door de bestuursleden; ontbreekt de handtekening van één of meer van hen, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt. 
      3. De jaarrekening wordt gecontroleerd door de financiële commissie als bedoeld in artikel 21. Deze commissie maakt een verslag van haar bevindingen en legt dit voor aan de bondsvergadering. Indien zij dit nodig acht, is de financiële commissie bevoegd zich te laten bijstaan door een deskundige. 
      4. Goedkeuring van de jaarrekening door de bondsvergadering strekt het bestuur tot decharge. 
    2. Het bestuur is verplicht de bescheiden als bedoeld in lid 1 tien jaar lang te bewaren. 
  17. Bondsvergadering 
    1. Jaarlijks zal, binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar, een bondsvergadering (de jaarvergadering) worden gehouden. In de jaarvergadering komen in ieder geval aan de orde: 
      • de notulen van de vorige vergadering; 
      • het jaarverslag en de jaarrekening als bedoeld in artikel 16, alsmede het verslag van de daar genoemde commissie; 
      • vaststelling van de contributie en de begroting voor het komende jaar; 
      • voorziening in eventuele vacatures; 
      • voorstellen van het bestuur of verenigingen, aangekondigd bij de uitnodiging voor de vergadering; 
      • de rondvraag. 
    2. Voorts wordt een bondsvergadering bijeengeroepen wanneer het bestuur dit wenselijk acht of op verzoek van ten minste 5 verenigingen die ten minste 1/10 van het aantal te vergeven stemmen vertegenwoordigen. Een daartoe strekkend verzoek moet schriftelijk en met opgave van de te behandelen onderwerpen bij het bestuur worden ingediend. 
    3. Indien het bestuur niet binnen vier weken na ontvangst ervan aan het verzoek als bedoeld in lid 2 heeft voldaan en/of niet, binnen 14 dagen, aan de verzoekers heeft laten weten of het de vergadering bijeen zal roepen, zijn de verzoekers gerechtigd zelf tot bijeenroeping over te gaan. 
    4. De bondsvergadering wordt bijeengeroepen door het bestuur, behoudens het bepaalde in lid 3. De uitnodiging geschiedt schriftelijk aan de correspondentieadressen van de verenigingen en ereleden, of via het bondsorgaan. De uitnodiging geschiedt ten minste een maand voor de bondsvergadering. 
  18. Toegang en besluitvorming 
    1. Toegang tot de bondsvergadering hebben alle verenigingen die niet geschorst zijn. Ereleden hebben steeds toegang tot de bondsvergadering. Het bestuur kan derden uitnodigen. 
    2. Alle verenigingen die niet geschorst zijn, hebben op de bondsvergadering stemrecht. De uitoefening van het stemrecht geschiedt door één meerderjarige afgevaardigde van die vereniging. Iedere vereniging heeft één stem. Daarenboven heeft iedere vereniging voor iedere tien leden één stem. Peildatum voor het aantal meetellende verenigingsleden is de eerste dag van de maand voorafgaand aan die waarin de bondsvergadering is gepland. Een vereniging kan echter niet meer dan 1/3 van het maximale aantal volgens de ledenlijst te vergeven stemmen uitbrengen. Verenigingsleden die door de bond zijn geschorst, tellen niet mee voor de bepaling van het aantal door die vereniging uit te brengen stemmen. Ereleden en aangeslotenen hebben geen stem. 
    3.  
      1. Indien op een bondsvergadering een wijziging van de statuten, dan wel de ontbinding van de bond aan de orde dient te komen, zijn de verenigingen verplicht een vertegenwoordiger naar deze vergadering af te vaardigen, op straffe van een, door de bondsvergadering nader te bepalen, administratieve boete. Het bestuur is gehouden de geplande behandeling van een statutenwijziging c.q. de ontbinding van de bond, alsmede de daaraan verbonden aanwezigheidsplicht voor de leden, nadrukkelijk in de uitnodiging voor de vergadering te vermelden. In het geval dat een vereniging als gevolg van aantoonbare overmacht niet in staat is een vertegenwoordiging af te vaardigen naar een vergadering waarvoor een aanwezigheidsplicht geldt, kan het bestuur besluiten af te zien van inning van de verschuldigde boete. 
      2. Besluiten tot wijziging van de statuten of ontbinding van de bond kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van ten minste drie/vierde van de geldig uitgebrachte stemmen. 
      3. Een voorstel tot wijziging van de statuten dient ten minste twee maanden vóór de geplande datum van de bondsvergadering waarop het moet worden behandeld, voorzien van een toelichting, aan het correspondentieadres van de verenigingen te worden verstuurd. 
    4. Besluiten waarvoor geen gekwalificeerde meerderheid vereist is, worden genomen met volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen. Als ongeldige stemmen worden aangemerkt stemmen of stembiljetten die: 
      • blanco zijn; 
      • ondertekend zijn; 
      • een persoon niet duidelijk aanwijzen; 
      • de naam bevatten van een persoon die niet kandidaat gesteld is; 
      • voor een verkiesbare plaats meer dan één naam bevatten; 
      • meer bevatten dan een duidelijke aanwijzing van de persoon die bedoeld is. 

      Het oordeel van het stembureau, als omschreven in lid 5, over de geldigheid is beslissend. 

    5. Het stembureau bestaat uit 2 vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en wordt door de bondsvergadering, voor die bondsvergadering, benoemd. 
    6.  
      1. Alle stemmingen over zaken geschieden mondeling, over personen schriftelijk, tenzij de bondsvergadering een andere wijze van stemming toelaat. 
      2. In geval van meerdere vacatures wordt voor iedere vacature afzonderlijk gestemd. 
      3. Indien de stemmen staken over een voorstel dat niet de verkiezing van personen betreft, is het voorstel verworpen. 
    7.  
      1. Het door het stembureau uitgesproken oordeel dat een besluit is genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit, voor zover gestemd werd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel. 
      2. Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het onder a. bedoelde oordeel de juistheid daarvan betwist, dan wordt het voorstel schriftelijk vastgelegd en vindt opnieuw stemming plaats. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming. 
    8. Indien ter vergadering over één onderwerp meer dan één voorstel en/of één of meer amendementen ter stemming worden gebracht, dient over elk voorstel afzonderlijk te worden gestemd. Indien één alternatief is gekozen, vervallen de andere. Amendementen worden vóór de voorstellen in stemming gebracht. De voorzitter bepaalt de volgorde van de in stemming te brengen amendementen of voorstellen. 
  19. Bevoegdheid bondsvergadering
    Aan de bondsvergadering komen in de bond alle bevoegdheden toe die niet door de wet, de statuten of geldig tot stand gekomen reglementen of besluiten van de bondsvergadering aan andere organen zijn opgedragen. 
  20. Leiding en notulering bondsvergadering 
    1. De voorzitter heeft tijdens de bondsvergadering de leiding. Hij stelt de orde van de dag vast, behoudens het recht van de bondsvergadering om daar wijzigingen in aan te brengen. Bij afwezigheid van de voorzitter treedt de plaatsvervangend voorzitter in zijn rechten en plichten. Indien ook deze niet aanwezig is, treedt een ander, door het bestuur aan te wijzen bestuurslid op als voorzitter. 
    2. Van het verhandelde in elke bondsvergadering worden door de secretaris of een door het bestuur aan te wijzen notulist notulen gemaakt. De notulen worden na vaststelling door het bestuur, in het bondsorgaan gepubliceerd of op andere wijze ter kennis van de verenigingen en ereleden gebracht. Zij worden in de eerstvolgende bondsvergadering besproken en al of niet (gewijzigd) bekrachtigd. 
  21. Commissies 
    1. De bondsvergadering benoemt een strafcommissie, belast met de tuchtrechtspraak binnen de bond. De strafcommissie is bevoegd tot het opleggen van straffen genoemd in, en met toepassing van de regels gesteld in deze statuten en het reglement tuchtrechtspraak. Een besluit van de strafcommissie is bindend voor de bond, de verenigingen en de verenigingsleden. 
    2. De bondsvergadering benoemt een commissie van beroep, bevoegd tot het behandelen van ingesteld beroep tegen tuchtmaatregelen en andere besluiten, waartoe uitdrukkelijk is bepaald dat beroep mogelijk is. De commissie van beroep neemt besluiten met toepassing van de regels gesteld in deze statuten en het reglement tuchtrechtspraak. De besluiten zijn bindend voor de bond, de verenigingen en de verenigingsleden. 
    3. Bovengenoemde commissies zijn organen van de bond. Zij bezitten geen rechtspersoonlijkheid. 
    4. De bondsvergadering benoemt een financiële commissie, belast met de controle op het financiële beheer van het bestuur. De financiële commissie adviseert ter zake aan de bondsvergadering en aan het bestuur. 
    5. Bovenbedoelde commissies bestaan ieder uit ten minste drie meerderjarige personen, die lid van een bij de bond aangesloten vereniging dienen te zijn en geen andere functie uitoefenen in enig orgaan van de bond, met uitzondering van de commissie als bedoeld in lid 9 van dit artikel. 
    6.  
      1. Er is een wedstrijdcommissie, belast met de voorbereiding en uitvoering van de door het bestuur of de bondsvergadering te nemen besluiten betreffende het wedstrijdwezen. De wedstrijdcommissie bestaat uit de wedstrijdcoördinator uit het bestuur, die als voorzitter van deze commissie optreedt, de landelijke afdelingswedstrijdleiders, de wedstrijdleiders uit de districten en hen die naar het oordeel van de wedstrijdcoördinator ervan deel uit moeten maken. De landelijke afdelingswedstrijdleiders worden door de bondsvergadering benoemd. 
      2. De dagelijkse leiding van de wedstrijdcommissie berust bij de wedstrijdcoördinator en de landelijke afdelingswedstrijdleiders. 
    7. De leden van de genoemde commissies, behoudens die van de wedstrijdcommissie, worden voor een periode van drie jaar benoemd, behoudens in geval van tussentijds aftreden. Zij treden af volgens een op te maken rooster van aftreden. De leden van de financiële commissie zijn aansluitend slechts één keer herkiesbaar. 
    8. In een tussentijdse vacature wordt voorzien in de eerstvolgende bondsvergadering. De nieuw benoemde treedt af op het tijdstip waarop zijn voorganger zou zijn afgetreden. Het bestuur heeft de bevoegdheid, op voordracht van de betreffende commissie, een vervanger te benoemen die op de eerstvolgende bondsvergadering aftreedt en terstond herkiesbaar is. 
    9. De bondsvergadering en het bestuur kunnen commissies benoemen met nader te omschrijven taken van adviserende of uitvoerende aard. 
  22. Districten 
    1. De verenigingen worden door het bestuur ingedeeld in districten. Het aantal districten wordt bepaald door de bondsvergadering. 
    2. De leiding van een district berust bij de districtsvertegenwoordiger in het bestuur, als bedoeld in artikel 12.1b. De districtsvertegenwoordiger is verantwoordelijk voor de algemene zaken in het district. 
    3. Naast de districtsvertegenwoordiger als bedoeld in lid 2, wordt in het district voor elke afdeling een wedstrijdleider benoemd. De wedstrijdleiders zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het wedstrijdbeleid binnen hun district.
    4. De districtsvertegenwoordiger is voor het door hem gevoerde beleid verantwoording verschuldigd aan de verenigingen in het betreffende district. Hij houdt hiertoe jaarlijks, tenminste 6 weken voor de statutaire bondsvergadering, een districtsbijeenkomst, waarop tevens benoemingen voor functies binnen het district kunnen plaatsvinden. 
  23. Afdelingen 
    1. De indeling naar afdeling geschiedt uitsluitend op basis van sporttechnische criteria en weerspiegelt de onderscheiden spelsoorten in de midgetgolfsport. 
    2. Het wedstrijdwezen kan per afdeling worden georganiseerd, zowel op landelijk als op districtsniveau. 
    3. Afdelingen bezitten geen rechtspersoonlijkheid en zijn geen organen van de bond. 
  24. Algemene reglementen 
    1. Het huishoudelijk reglement bevat regels omtrent de uitvoering van de statuten. 
    2. De bondsvergadering kan voorts, voor het regelen van bepaalde onderwerpen, afzonderlijke reglementen vaststellen. 
  25. Rangorde van reglementen en besluiten 
    1. Deze statuten en de in artikel 24 genoemde reglementen mogen niet in strijd zijn met de wet of enig reglement van een nationale of internationale sportorganisatie waarbij de bond is aangesloten. 
    2. De in artikel 24 genoemde reglementen mogen niet in strijd zijn met deze statuten. 
    3. Een besluit van de bondsvergadering, enig orgaan van de bond of een commissie mag niet in strijd zijn met enig reglement van de bond. 
    4. Een besluit van een ander orgaan van de bond mag niet in strijd zijn met een besluit van de bondsvergadering. 
  26. Algemene bepaling 
    In de gevallen waarin deze statuten, het huishoudelijk reglement of andere reglementen geen uitsluitsel geven, beslist het bestuur. Het bestuur is echter gehouden deze beslissing aan de eerstkomende bondsvergadering ter bekrachtiging voor te leggen. 
  27. Statutenwijziging 
    Wijzigingen van de statuten treden in werking op de datum waarop de notariële akte wordt gepasseerd, tenzij bij het besluit tot wijzigen een latere datum is bepaald. Ieder bestuurslid is bevoegd de akte te laten verlijden en passeren. 
  28. Ontbinding en vereffening 
    1. De liquidatie na ontbinding geschiedt door het bestuur, tenzij bij het besluit tot ontbinding tevens een liquidatiecommissie is benoemd. 
    2. Bij het besluit tot ontbinding zal tevens de bestemming van het batig saldo van de bond worden aangegeven. 
    3. Na ontbinding blijft de bond voortbestaan voor zover dit tot vereffening van zijn vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de statuten en reglementen voor zover mogelijk van kracht. In stukken en aankondigingen die van de bond uitgaan moet aan zijn naam worden toegevoegd 'in liquidatie'. 
    4.  
      1. Indien de vereffening nog niet is voltooid, blijven de boeken en bescheiden van de bond gedurende dertig jaar berusten onder de persoon die daartoe door de bondsvergadering is aangewezen. 
      2. De boeken en bescheiden van de bond moeten worden bewaard gedurende tien jaren na afloop van de vereffening; zij blijven onder berusting van degene die daartoe door de bondsvergadering is aangewezen.

WAARVAN AKTE

in minuut opgemaakt, is verleden te SOMEREN, op de datum als in hoofde dezer vermeld. Na zakelijke opgave van de inhoud van deze akte aan de comparant, die aan mij, notaris, bekend is, heeft de comparant verklaard van de inhoud van deze akte kennis te hebben genomen en op volledige voorlezing daarvan geen prijs te stellen. Vervolgens is na beperkte voorlezing deze akte door de comparant en mij, notaris, ondertekend.

w.g.: G. de Vree, J. Reynders.



| Top of page | LET OP | Inhoudsopgave
| homepage FNMB |